A NOB és a WA elnöke ellentétesen ítéli meg a sportolói demonstrációt
Atlétika

A NOB és a WA elnöke ellentétesen ítéli meg a sportolói demonstrációt

Atlétika-NOB

Feszültség támadt Thomas Bach Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke és az atléták nemzetközi szövetségét (World Athletics, WA) irányító Sebastian Coe között annak nyomán, hogy ellentétesen ítélik meg az olimpiai játékok sportolói demonstrációit.

A konfliktus hátterében az áll – írta az ötkarikás mozgalom belső ügyeiben is járatos insidethegames.biz portál -, hogy Bach kritizálta Coe-t, amiért elnöki díjat adományozott azoknak az atlétáknak, akik – máig ható visszhangot kiváltva – az 1968-as mexikóvárosi éremátadáskor az olimpiai dobogón tüntettek a rasszizmus és az egyenlőtlenség ellen. A 200 méteres férfi síkfutás eredményhirdetésekor az aranyérmes Tommie Smith és honfitársa, John Carlos lehajtott fejjel, ökölbe szorított és az égnek emelt fekete kesztyűs kézzel adott kifejezést tiltakozásának, a két afroamerikai sportolót pedig az ausztrál ezüstérmes Peter Norman támogatta. A kitüntetettek nevének közlésekor Coe, aki idén lett a NOB-tagja, kijelentette, hogy “ennek a három férfinak a bátorsága, méltósága és erkölcsisége ötven év után is inspirálja az összes sportág sportolóit”.

Bach a NOB vezető testületének hét eleji ülését követő sajtótájékoztatóján – Coe nevének említése nélkül – bírálta a díj odaítélését, mondván, hogy az olimpiai dobogón demonstrálók támogatása ellentétes a szabályokkal. A portál értékelése szerint míg Coe, a középtávfutó brit olimpiai bajnokból lett WA-elnök jelezte, kiáll azon sportolók mellett, akik tiltakozni kívánnak az ötkarikás játékokon, Bach arra figyelmeztetett, hogy az olimpia nem lehet “demonstrációk piactere”.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?