Papandrea megpályázza a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztját
Súlyemelés

Papandrea megpályázza a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztját

Súlyemelés-IWF

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) októberben leváltott amerikai ideiglenes elnöke harcba száll az elnöki tisztért a márciusi választásokon.

Ursula Papandrea pályázati szándékáról az olimpiai sportokban járatos insidethegames.biz portál számolt be, kiemelve, hogy az amerikai sportvezető elítéli a “korrupció mérgező kultúráját” az IWF-ben. Papandrea alelnökként tavaly januártól látta el a világszövetség ideiglenes elnökének tisztét, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Papandreát azonban az elnökség októberben leváltotta, és rövid időn belül kétszer is új ideiglenes vezetőt nevezett ki az IWF élére, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nemtetszését és többször is hangoztatott aggályait kiváltva.

A NOB ugyanakkor támogatásáról biztosította a Papandrea által javasolt irányítási reformokat. A megbuktatott amerikai sportdiplomata – a portál minősítése szerint “kampánynyilatkozatában” – kijelentette, hogy az IWF jelenlegi elnökségéből “hiányzik a valódi akarat a szervezet túléléséhez szükséges alapvető változások támogatására”. A vezető testület tagjai közül hét olyan országból való, amelyek nagyszámú doppingvétség miatt nem küldhetnek teljes csapatokat az ez év nyarán esedékes ötkarikás játékokra, kettő – Thaiföld és Egyiptom – pedig már el is van tiltva a tokiói részvételtől – írta az insidethegames.biz.

Ha elnöknek választják a március végi tisztújító kongresszuson – szögezte le Papandrea -, az elnökség minden leendő tagjának külső, független szakemberek felügyelte szigorú, ellenőrzési folyamaton kell átesnie. A jelenlegi elnökséget keményen bírálva hangsúlyozta: a súlyemelés csak akkor állíthatja helyre integritását és státuszát a világ sportjában, ha a régi gárdát módszereivel együtt teljesen eltávolítják, és eltiltják a súlyemelésben való bármilyen jövőbeli részvételtől. Papandrea “évtizedek óta tartó nyilvánvaló mulasztásnak” minősítette a “sportolók hangjának hiányát” az IWF irányításában, egyúttal szigorú doppingellenes politika bevezetése mellett tört lándzsát.

A NOB az IWF többszöri elmarasztalása után tavaly, december 7-én arról döntött, hogy a tokiói olimpia 196-os indulói létszámát csökkentve a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon már csak 120 súlyemelő vehet részt, emellett a francia fővárosban négy súlycsoporttal kevesebb lesz a mostani 14 kategóriához képest. A NOB végrehajtó testülete ismét komoly aggályait fejezte ki a nemzetközi szövetség irányításával és a sportág doppingfertőzöttségével kapcsolatban, és megismételte, hogy a súlyemelés olimpiai programban tartását folyamatosan vizsgálja.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?