Párizs 2024 - Dobos Imre: a súlyemelés szempontjából a NOB korrekt döntést hozott
Súlyemelés

Párizs 2024 – Dobos Imre: a súlyemelés szempontjából a NOB korrekt döntést hozott

Súlyemelés-NOB-Magyarország

Dobos Imre, a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöke rendkívül korrektnek tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a sportággal kapcsolatos határozatát.

A NOB hétfőn döntött arról, hogy a jövő nyári, tokiói olimpia 196-os indulói létszámát csökkenti, és a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon már csak 120 súlyemelő vehet részt, emellett a francia fővárosban négy súlycsoporttal kevesebb lesz a mostani 14 kategóriához képest.

A NOB végrehajtó testülete ismét komoly aggályait fejezte ki a nemzetközi szövetség, az IWF irányításával és a sportág doppingfertőzöttségével kapcsolatban, s ezúttal is megismételte, hogy a súlyemelés olimpiai programban tartását folyamatosan vizsgálja.

“Nagyon sajnálom, az eddigiek fényében viszont rendkívül korrektnek és pozitívnak tartom a NOB-döntést. Hogy sportágunk ide jutott, az az IWF-elnökség negatív munkájának tudható be. Ha a vezetés a nemzetközi szövetséget nem hagyta volna idáig süllyedni, akkor ez nem következett volna be” – nyilatkozta az MSSZ első embere az MTI-nek.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a súlyemelés alapsport, minden sportágnak a része, majd úgy fogalmazott: “nagyon nagy dolog, hogy meghagyták a párizsi olimpiára”.

“Végeredményben ez bennünket semmilyen formában nem fog érinteni, nekünk ez egyáltalán nem lesz hátrányos, és az a fontos, hogy a súlyemelés megmarad” – folytatta Dobos Imre, aki bízik abban, hogy márciusban feláll a “teljesen új és tiszta IWF-elnökség, s akkor már egyforma lehetőségei lesznek mindenkinek kvalifikálni”.

Hozzátette: örül az egyenjogúságnak, hogy fele-fele arányban lesznek a női és férfi súlyemelők.

“Nekünk nagyon jó, hogy ötven százalékot kaptak a nők, hiszen női sportolóink erősek, s éppen most jutottunk egy új esélyhez hozzá. A békéscsabai Mitykó Veronikát ugyanis, bár húsz elmúlt, így kinőtte a korosztályt, az IWF meghívta a jövő évre halasztott junior-világbajnokságra. Azért is kapta a lehetőséget, mert esetében a jövő évi olimpiai részvétel nem kizárt, s engedélyezték, hogy kvalifikációs pontokat gyűjthessen Tokióra. Meghívása óriási dolog.”

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?