Tokió 2020 - A volt NOB-alelnök az ENSZ véleményét is kikérné
Olimpia

Tokió 2020 – A volt NOB-alelnök az ENSZ véleményét is kikérné

Olimpia-Tokió2020

Kevan Gosper volt alelnök azt javasolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), próbálja bevonni az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) annak eldöntésébe, hogy legyen-e nyáron olimpia Tokióban.

A NOB tiszteletbeli tagjának álláspontját az ötkarikás ügyekben járatos insidethegames.biz ismertette azzal összefüggésben, hogy világszerte, így Japánban is erősödnek az aggodalmak a tavalyról ez évre áthozott játékok júliusi-augusztusi megrendezhetőségét illetően.

A Kyodo News nemrégiben végzett felmérése szerint a japánok mintegy 80 százaléka szeretné, ha az idei olimpiát és paralimpiát törölnék vagy elhalasztanák. A kételyeket felerősítette a koronavírus-járvány újabb hulláma, amely Japánt is elérte, s a pandémia súlyosbodása miatt az olimpia házigazdájánál január elején rendkívüli állapotot hirdettek ki több prefektúrában is. A japán kormány ugyanakkor rendre megerősíti, hogy a játékok előkészületei a terveknek megfelelően zajlanak, s idén nyáron mindenképpen megtartják a tokiói olimpiát, még ha korlátozásokra kényszerülnek is.

Utóbbival kapcsolatban a Jomiuri című újság arról írt, hogy a nyári játékok megnyitóján már nem 11 ezer, hanem hatezer sportoló részvételével számolnak.

A koronavírus terjedése miatt döntöttek úgy, hogy lerövidítik az ünnepséget, és szűkítik a felvonulók körét. Arról március végéig határozhatnak, hogy lehetnek-e nézők a versenyeken.

Az olimpia a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig, a paralimpia pedig augusztus 24-től szeptember 5-ig tart.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?