Vas Kata Blankának a tokiói olimpia és az országúti World Tour a célja
Kerékpár

Vas Kata Blankának a tokiói olimpia és az országúti World Tour a célja

Kerékpár-Magyarország

Vas Kata Blanka célja elsőként a tokiói részvétel kiharcolása hegyikerékpárban, majd az olimpiai indulás után az országúti kerékpározás elitjébe, a World Tourba szeretne bekerülni.

A Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) által szervezett online sajtóbeszélgetésen a mindhárom szakágban felnőtt magyar bajnok Vas felidézte: a hegyikerékpárban októberben szerzett U23-as vb-ezüstje után rövid pihenőt tartott, ezért kissé váratlanul érte, hogy a terepkerékpáros (cyclocross) idényt is jó formában indította. Meglepte az Európa-bajnokságon szerzett korosztályos ezüstérem. Emellett versenyeket nyert Belgiumban, miközben kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott a világkupában is, amelyet ötödikként zárt a felnőtt mezőnyben, az U23-as rangsorban pedig első lett.

A cyclocross-idényt záró világbajnokságon a tavalyi ezüst után vasárnap harmadik lett az U23-asok között.

Mint mondta, a világkupában elért eredményét nem tudja összehasonlítani a vb-bronzzal.

“Az egész szezon értékes nekem, hiszen kiemelkedően jól sikerült” – szögezte le hozzáfűzve, nincs rajta teher, és jó érzés számára, hogy egyre többen szurkolnak neki. Kifejtette: fejben fejlődött a legtöbbet, de fizikálisan is erősödött, a mezőnyön belül pedig kezd tekintélye lenni.

Előre tekintve elmondta, két hét bicikli nélküli pihenő következik, közben az érettségire kell tanulnia, majd felkészül a válogatóversenyekre, amelyeket ha sikerrel vesz, akkor újabb felkészülés vár rá, immár az ötkarikás játékokra.
Idén még a hegyikerékpáros szezonra fókuszál, ezt követően szeretne több figyelmet fordítani az országúti szakágra, a célja pedig a világelitet jelentő World Tour valamelyik csapatába kerülés. Ehhez véleménye szerint főleg országúti versenyeken kell jól szerepelnie, hogy felfigyeljenek rá.

Hangsúlyozta: amíg lehet, nem szeretne dönteni a szakágak között, hiszen egy országúti viadal lehet felkészülés egy hegyikerékpáros megmérettetésre, a terepkerékpár pedig egyiket sem üti.

A 19 esztendős Vas szerint jövőre már az a cél, hogy az eredmények függvényében feljebb lépjen egy korosztállyal. Mint mondta, mély sárban, homokon futásban síkon nem tud jól futni, erőben le van még maradva a felnőtt mezőny elitjétől, emelkedőkön, lépcsőkön viszont az egyik legjobb, és technikában is felveszi a versenyt a legjobbakkal.

Arra a kérdésre, hogy mi segítette a női mezőnyben kiemelkedő eredmények eléréséhez, a 2020-as év legjobb magyar női kerékpárosa azt felelte: elég hamar külföldi csapatba került, így volt lehetősége a legprofibbakkal versenyezni, sokat tudott fejlődni.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke kiemelte, hogy Vas személyében végre újra van a magyar kerékpársportnak “fiatal női ikonja”. Fontosnak nevezte, amit Vas Kata Blanka véghezvitt, egyben rámutatott: a sportágat fenyegető legnagyobb veszély a menők kiöregedése után, hogy kik jönnek utánuk.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?